Script support IE Browser

Tehnička uputstva

UPOTREBA: Proizvod možete polagati u privatne prostorije, koje trpe veće opterećenje kao i u manje opterećene poslovne prostore. PRIPREMA PRIJE UGRA

UPOTREBA: Proizvod možete polagati u privatne prostorije, koje trpe veće opterećenje kao i u manje opterećene poslovne prostore.

 

PRIPREMA PRIJE UGRADNJE

Aklimatizacija: Prije ugradnje proizvod ostavite da se aklimatizira. Ploče položite na pod, jednu na drugu, s dekorom prema gore. Proces aklimatiziranja traje 24h pri normalnoj sobnoj temperaturi. Temperatura u prostoru mora biti ne promjenjena bar 72h. Time ćete osigurati fleksibilnost proizvoda i jednostavnu montažu i istovremeno smanjiti rizik otvorenih spojeva nakon polaganja.

Ravnost površine: Ploče uvijek odlažite na ravnu podlogu, koliko je to moguće, da bi izbjegli njihovo krivljenje prije montaže. Ukoliko materijal ne čuvate na ravnoj površini, to može dovesti do problema pri montaži.
Podno grijanje: Izbjegavajte uključivanje podnog grijanja 24h prije i 24h poslije polaganja novih podnih obloga. Podno grijanje mora biti ugrađeno bar 4 tjedna prije polaganja podne obloge, odnosno mora biti proveden protokol za podno grijanje.
Period sušenja: Vodite računa o vremenu koje je potrebno da se podloga (npr. betonska košuljica) osuši.
Nijanse boja: U toku procesa proizvodnje može doći do minimalnog odstupanja u pogledu nijanse boje. Prije ugradnje, vizualno provjerite odstupanje boje na pločama. Pomješajte ploče iz različitih pakiranja, da bi izbjegli polaganje istih ploča zajedno. Minimalne razlike u boji, nastale u procesu proizvodnje, ne mogu se izbjeći i nisu predmet reklamacije.
Dimenzijska stabilnost: Dozvoljeno dimenzijsko odstupanje je do 0,25%. Spojevi su vidljvi i to je tipična osobina proizvoda.
Na vidljivost spojeva utječu: temperatura (npr. pri podnom grijanju), podloga, vrsta ljepila i preciznost ugradnje.

PRIPREMA PODLOGE

Na kvalitetu ugradnje vinil ploča utječe vrsta i kvalitet izrađene podloge. U slučaju da podloga nije ravna, treba je izravnati uz pomoć mase za izravnavanje i dodatnih ploča. Podloga mora biti ravna, u suprotnom će se sve nepravilnosti odraziti i na vinilnu podnu oblogu. Osnovna površina mora biti čista, bez prašine, suha, normalne poroznosti i bez dodatnih kemijskih reagenata (izbegavajte upotrebu preparata za zaštitu drveta). U slučaju nedoumice, posavjetujte se sa stručnjakom za mase za izravnavanje.
Drvena podloga: Pobrinite se da podloga nema vidljivih, ispupčenih čavala. Pričvrstite sve olabavljene daske. Daske i spojevi moraju biti izravnati uz pomoć mase za izravnavanje. Otvoreni spojevi moraju biti zapunjeni.
Betonska košuljica: Za popunjavanje raspuklina koristite masu za izravnavanje. Vlažnost betonske košuljice ne smije prelaziti 2,0%, a anhidridne 0,5%. U slučaju da postoji podno grijanje, vlaga ne sme prelaziti vrijednost od 1,8%, a u anhidridnoj košuljici 0,3%. Vinilne ploče možete polagati na električni ili toplovodni sistem podnog grijanja. Temperatura grijačeg tijela ne smije prelaziti 30°C. Grijača tijela moraju biti minimalno 15 mm pod podnom oblogom. Površina mora biti čista, bez prašine i prljavštine.
Keramička podloga: Upotrijebite masu za izravnavanje da se spojevi izravnaju sa visinom pločica. Savjetujemo Vam da dodate još jedan sloj mase za izravnavanje. Suhu masu ispoliramo i uvjerimo se da smo odstranili svu prašinu. Druge obloge: stare tekstilne ili meke podne obloge, kao što su vinil, tepisi, linoleum ili pluta odstranite, uključujući i ljepilo. Zatim nanesite dodatni sloj mase za izravnavanje.
Podloga iz drvenih vlakana: Ako koristite MDF, ivericu ili OSB ploče, ovakvu podlogu morate pripremiti najmanje 24 h prije ugradnje vinil obloge. Ploče sa temljnim premazom nisu najbolja podloga, jer spriječavaju absorpciju ljepila. Upotreba izravnavajće mase nije neophodna.
Izravnavanje: Nanesite sloj mase za izravnavanje na sloj predpremaza. Razmažite ga jednakomjerno po površini. Ostavite da se osuši prema uputama proizvođača.
Podloga za plivajući položene podove: ispod ploča možete položiti zvučnu izolaciju, namjenjenu za plivajuće polaganje, pri tome morate paziti da ne bude deblja od 1,6 mm. Izolaciju možete koristiti i kod podog grijanja.

 

UGRADNJA PLOČA

Prvi red: Odstranite pera koja se nalaze na dužoj stranici ploča, koje ćete postaviti uza zid. Koristite oštar nož. S polaganjem krenite od lijevog kuta sobe. Uz pomoć distancera osigurajte diletaciju 3 -5 mm od zida (slika 1). Ploču ugrađujemo tako da pod kutem od 25° postavimo pero u utor već položene daske (slika 2). Kada spustimo ploču klik sistem će čvrsto zatvoriti spoj. Zadnju ploču u redu okrenite za 180° (uzorkom prema gore), položite pored reda i odsjecite višak. Zatim je složite u red (slika 3).

Drugi i slijedeći redovi: Iz estetskih razloga čeone spojeve odmaknite bar 30 cm. Zadnji odsječeni dio pokušajte da iskoristite u slijedećem redu (slika 4). Drugi red počnite polagati tako da ploču nagnete i gurnete jezik koji se nalazi sa strane u utor prve ploče pod kutom od 25°. Kada spustite ploču, postaviće se na svoje mesto. Prvo pričvrstite drugu ploču slijedećeg reda na kraću stranicu već položene ploče. Nastavite sa naginjanjem obje ploče (15-20°) i pritiskanjem u stranski utor ploče iz prvog reda (slika 5). Na isti način nastavite polaganje ostalih ploča.

Zadnji red: Da bi namjestili zadnji red, postavite ploču na vrh prethodnog reda, perom okrenutim prema zidu. Postavite slijedeću ploču s gornjom stranom okrenutom prema dolje, na tu koju ćete izmjeriti i upotrijebite je kao ravnalo. Ne zaboravite na diletaciju od 3 do 5 mm Odsjecite ploču i pričvrstite na mjesto (slika 6).Oko okvira i cijevi za grijanje isto tako ostavite diletaciju. Prvo odsjecite ploču na određenu dužinu. Zatim postavite ploču pored njenog položaja, upotrijebite metar i označite površinu koju ćete odseći (slika 7). Isjecite označeno i ostavite diletaciju na svakoj stranici. Okvire možete ukrojiti tako da ploču okrenete gornjom stranicom prema dolje. Upotrijebite ručnu pilu i visinu prilagodite tako da ploča klizne pod okvir (slika 8). Ostavite nekoliko rezervnih ploča u slučaju da ih treba s vremenom zamjeniti. Ako se javi potreba za zamjenom ploča, jednostavno uzmite oštar nož i izrežite oštećenu ploču po dužini i podignite je. Zatim rezervnoj ploči odsjecite pero i utor na dužoj strani ploče. Na kraćoj stranici ostavite pero i utor. Ploču jednostavno položite na mjesto.

montaza-vinil-talne-obloge

 
SVAKODNEVNO ODRŽAVANJE

Vinil podovi se jednostavno čiste spužvom, usisivačem i vlažnom krpom. Redovno održavanje produžuje trajanje proizvoda. Ne upotrebljavajte agresivna sredstva za čišćenje. Pod čistite vlažnom, ne mokrom krpom. Pazite da na podu ne ostaje previše vode.

UPOZORENJE

    • Na nogice stolica i nameštaja pričvrstite jastučiće.
    • Izbjegavajte tepihe s podlogom iz gume, namještaj sa gumom na nogicama ili kotačićima od gume i sl. Guma može nepopravljivo oštetiti vinilni pod. Kancelarijske stolice moraju imati mekane kotačiće (W tip, po standardu EN 12529).

      Pomicanja teških kućanskih aparata ili namještaja bez zaštite, mogu oštetiti pod.


Opušci cigarete, vrući i teški predmeti, mogu oštetiti pod.

Podno grijanje: Vinilna podna obloga se može montirati na površine s električnim i toplovodnim grijačim sistemom. Temperatura gornjeg sloja ne smije prelaziti 27°C.

GARANCIJA

Vinilni pod ima 5- godišnju garanciju. Garancija važi za greške nastale u proizvodnji i prijevremeno habanje. Garancija važi samo u slučaju kada je material ugrađen i održavan u skladu sa uputama. Garancija ne važi u slučaju da pod nije postavljen u skladu s razredom upotrebe (privatni ili poslovni prostori). Garancija ne pokriva normalno habanje tijekom vremena, greške u toku montaže ili održavanja, ogrebotine, ili druga oštećenja, koje je napravio korisnik. Oštećenja, napravljena oštrim predmetom, upotreba agresivnog sredstva za čišćenje i kemijskih supstanci, oštećenja zbog nepravilne upotrebe ili paljevine (cigarete) ne spadaju u garanciju. Garancija važi za prvog kupca od datuma kupovine uz originalni račun. Grancija podrazumeva da će se proizvod nadomjestiti, po ocjeni procjenitelja proizvođača na dan prigovora, jednakim proizvodom, iste ili slične kvalitete.

Izdvojeno

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.